Home / Nieuws Dinsdag / 15 juni / Internationale dag tegen ouderenmishandeling

15 juni / Internationale dag tegen ouderenmishandeling

Op 15 juni, de internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. 1 op de 20 ouderen krijgt te maken met mishandeling. Denk bijvoorbeeld aan slaan, te weinig eten krijgen, niet de juiste medicijnen krijgen, telefoon weghalen, opsluiten, ongewenste bemoeienis met geldzaken, of seksueel misbruik. Soms handelen plegers opzettelijk, bijvoorbeeld om er financieel beter van te worden. Of omdat ze de interesse niet kunnen opbrengen of uit wraak. In ongeveer 35 procent van alle gevallen doet de pleger dit uit pure onmacht of onwetendheid. Als de partner of familieleden geweld plegen is dat vaak omdat ze de situatie niet meer aankunnen. Dat noemen we ‘ontspoorde zorg’.

Advies vragen

Merk je signalen op? Heb je een gevoel dat iets niet helemaal pluis is? Neem dan contact op met Veilig Thuis voor advies en ondersteuning (telefoonnummer 0800 2000). Meer informatie over ouderenmishandeling vind je hier.

Webinar

Op woensdag 29 juni is een gratis webinar over Signaleren van ouderenmishandeling. In dat webinar gaat Maaike Brunekreef in gesprek met wethouder zorg Marcelle Hendrickx en professionals van Veilig Thuis, Actief Zorg en het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis. Maaike is aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en ze is initiatiefnemer van het Achter de Voordeur spel.
Meer informatie en aanmelden.

18 oktober regionale bijeenkomst

Ouderenmishandeling is een relatief onbekend maatschappelijk probleem waar nog steeds een taboe op rust. Het is nodig om meer bekendheid te geven aan het probleem en de deskundigheid in de aanpak ouderenmishandeling te vergroten. Daarom organiseert Regio Hart van Brabant in samenwerking met het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling op 18 oktober een regionale bijeenkomst Ouderenmishandeling. Tijdens deze bijeenkomst wordt onder meer ingegaan op verschillende vormen van ouderenmishandeling en de meldcode. Heb je als professional of vrijwilliger regelmatig contact met ouderen? Noteer deze datum dan in je agenda: 18 oktober van 14.30 tot 17.00. Locatie: t Sant, Beneluxlaan 74 Tilburg.

Binnenkort kun je je aanmelden.