Het voorkomen en duurzaam stoppen van geweld, zodat elke inwoner in de regio Hart van Brabant veilig is en zich veilig voelt zodat hij/zij zich maximaal kan ontwikkelen, ontplooien en kan meedoen in de samenleving. Dat is waar de regio Hart van Brabant voor staat. Op deze pagina lees je meer over wat er de afgelopen periode regionaal is gedaan en wat er is bereikt. De regio blijft zich inzetten. Door te klikken op de roze buttons kom je direct terecht bij de specifieke speerpunten van de regio
Iedereen heeft recht op een veilige thuisbasis. Daarom maakt Regio Hart van Brabant zich sterk voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Er gebeurt al veel, maar de problematiek is hardnekkig. Dat blijkt ook weer uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Verwey Jonker Instituut:
Een andere manier van werken en organiseren is nodig om de zorgwekkende cijfers te laten dalen.
Het voorkomen en duurzaam stoppen van geweld, zodat elke inwoner in de regio Hart van Brabant veilig is en zich veilig voelt zodat hij/zij zich maximaal kan ontwikkelen, ontplooien en kan meedoen in de samenleving. Dat is waar de regio Hart van Brabant voor staat.
Onze regio heeft werken volgens de visie gefaseerd samenwerken aan veiligheid breed omarmd. Dat betekent dat wij als regio Hart van Brabant eerst werken aan directe veiligheid om vervolgens die zorg en ondersteuning in te zetten die bijdraagt aan het verminderen van de risico’s op geweld en het herstel. Deze video laat goed zien wat we hiermee bedoelen.
De lokale (wijk)teams in de regio Hart van Brabant investeren in kwaliteit en samenwerking met netwerkpartners. De lokale (wijk)teams werken namelijk volgens de kwaliteitsstandaarden van het kwaliteitskader ‘Werken aan Veiligheid’. Dat betekent dat de gemeenten in de regio Hart van Brabant:
In de regio Hart van Brabant werken we volgens de visie gefaseerd samenwerken aan veiligheid. Werken volgens deze visie vraagt om goede afspraken tussen Veilig Thuis en de lokale (wijk)teams. Veilig Thuis en lokale (wijk)teams hebben namelijk een belangrijke rol en verantwoordelijkheid in de aanpak.
In de regio Hart van Brabant werken de lokale wijkteams en Veilig Thuis verbindend met elkaar samen. Concreet betekent dat wanneer Veilig Thuis beslist om naar aanleiding van een melding een dienst in te zetten en hier dan daadwerkelijk mee aan de slag gaat, zij direct contact zoeken met het lokale (wijk)team. Zij gaan samen het gesprek aan met de directbetrokkenen, zodat deze maar één keer hun verhaal hoeven te doen, er direct met elkaar afspraken gemaakt kunnen worden over het vervolg. Daarnaast worden de lokale (wijk-)teams meteen gedurende de hele dienst betrokken, wat hen weer duidelijkheid geeft over de dienst en verloop hiervan. Tenslotte leren zowel Veilig Thuis als de lokale (wijk-)teams meer over elkaar, elkaars werkwijze en elkaars werkproces wat op langere termijn bevorderend is voor de samenwerking. In 2021 is deze pilot in verschillende gemeenten van start gegaan en wordt tot op heden als groot succes gezien. Het doel op lange termijn is dat deze werkwijze blijvend is in de regio.
Het Veiligheidsteam staat voor een intensieve samenwerking tussen professionals op het gebied van straf en zorg. Een team vaste professionals werkt samen onder één dak, in het Zorg- en Veiligheidshuis. Voor een gezin wordt er één plan op maat gemaakt en is er één coördinator die langdurig en intensief betrokken blijft. Net zolang tot stabiele veiligheid geborgd is.
Om samen echt het verschil te maken, slaan verschillende organisaties de handen inéén in het Veiligheidsteam: Gezinsmanagement, Toegang Tilburg, Jeugdbescherming Brabant, politie, OM, de Raad voor Kinderbescherming, Reclassering, Veilig Thuis. Daarnaast leveren vaste contactpersonen van GGz Breburg, Novadic-Kentron, Sterk Huis en Amarant expertise daar waar nodig.
De kracht van de visie samenwerken aan veiligheid is de focus op veiligheid. De vaste professionals van het Veiligheidsteam gaan met de betrokkenen uit een gezin en de betrokken organisaties uit het zorg- en veiligheidsdomein zorgen dat geweld stopt en duurzaam wordt opgelost. Zij blijven dan ook langdurig de coördinatie behouden, totdat stabiele veiligheid is bereikt. Voor een gezin betekent dit dat er voor één gezin één veiligheidsplan komt dat besproken wordt met één coördinator.
Iedereen kan gezinnen of huishoudens voor het Veiligheidsteam aandragen via Veilig Thuis. Veilig Thuis bepaalt vervolgens of het Veiligheidsteam iets kan betekenen en levert het Veiligheidsteam de gezinnen aan met een (lange) geschiedenis van meldingen en hulpverlening, met een hoog risico op escalatie van ernstig geweld.
De teamcoordinator van het Veiligheidsteam is Tia Spithoven.
Praten over huiselijk geweld en kindermishandeling kan lastig zijn en is voor veel mensen een taboe. Zeker bij de migrantengemeenschappen. Maar ook binnen deze gemeenschappen komt huiselijk geweld en kindermishandeling voor. Daarom is er vanuit het Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling het initiatief genomen om dit thema bespreekbaar te maken met behulp van dialoogleiders. Erover praten helpt bij de signalering en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Stichting Kezban, een landelijke organisatie die taboeonderwerpen binnen de migrantengemeenschappen bespreekbaar maakt, heeft in de afgelopen periode 14 dialoogleiders opgeleid. Deze dialoogleiders komen uit verschillende migrantengroepen (Somaliërs, Turken, Marokkanen) en hebben al dertigtal dialoogbijeenkomsten gehouden. Deze bijeenkomsten sluiten vaak aan bij de bestaande activiteiten zoals bij ouderkamers, wijkcentra, zelforganisaties en inburgeringscursussen. GGD Hart van Brabant en Contour de Twern zijn actief betrokken bij de inzet van deze dialoogleiders.
Wil je gebruik maken van dit initiatief?
Het expertisecentrum stuurt drie à vier keer per jaar een nieuwsbrief.
Schrijf je hieronder in om de nieuwsbrief te ontvangen.