Netwerkbijeenkomst

23-11-2023

PRESENTATIES

Praten met kinderen workshop (pdf)
GGD – Kansrijke Start (pdf)
NOC SF – Veiligheid in de sport (pdf)

Donderdag 23 november
Locatie: Willem ll stadion Tilburg
(Ringbaan Zuid / Goirleseweg)

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling organiseert het Regionaal Expertisecentrum een netwerkbijeenkomst voor professionals, beleidsmakers en ambassadeurs die zich sterk maken in de strijd tegen kindermishandeling.

Van 15.00 tot 21.00 uur is er een interessant programma, met een divers aanbod. Er is een informatiemarkt, workshops en een interactieve bijeenkomst met onder andere een lezing van Peter Dijkshoorn.

Ben jij erbij? Binnenlopen kan gedurende het hele programma. Wil je gegarandeerd een plekje bij de verschillende programmaonderdelen? Meld je dan hieronder aan.

PROGRAMMA

14.45 uur    Inloop, ontvangst
15.00 uur    Start informatiemarkt
15.15 uur    Opening
15.45 uur    Start Workshops (tot 16.50 uur)
17.00 uur    Plenaire bijeenkomst: Lezing en workshop
21.00 uur    Einde

WORKSHOPS

Alsjeuitelkaargaat

Informatietafels over het thema scheiden, o.a.: Gezinsadvocaat, ROTS, Kind en scheiden, Ouderbijeenkomsten, Villa Pinedo, ‘Alsjeuitelkaargaat’ Waalwijk.

 • 15.45 – 16.15 uur Uit elkaar via de wijkrechtspraak.
  Cees van Leuven en Sandra Timmermans nemen jullie mee in de nieuwe (gezins)scheidingsroute binnen de wijkrechtspraak.
 • 16.20 – 16.50 uur Villa Pinedo.
  Door middel van een film en een eigen verhaal word je meegenomen in de ervaringen van kinderen waarbij ouders gescheiden zijn. Hoe kunnen we dit inzetten in de regio Hart van Brabant?

Opvoeden; dat doe je samen!

Informatietafels door onder andere Samen Opgroeien, Buurtgezinnen, JIM, Kansrijke Start, Jeugd- en Gezinsteam (JGT) Heusden.

 • 15.45 – 16.15 uur Een Kansrijke start voor elk kind.
  Een kansrijke start voor zo veel mogelijk kinderen gaat ons allemaal aan: de kinderen zelf, hun ouders, zorgprofessionals, de overheid, de samenleving.  Voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind zou het niet uit mogen maken waar zijn of haar wieg staat. Daarom zijn er tal van initiatieven beschikbaar. Bijvoorbeeld het regionale cursusbureau voor ouders en verzorgers. De GGD Hart voor Brabant neemt ons mee in dit initiatief en andere initiatieven rondom opvoeden, in het belang van alle kinderen in onze regio.
 • 15.45 – 16.15 uur Duurzaam veilig met JIM.
  Hoe kan je als professional werken aan duurzame veiligheid in gezinnen? Door te bedenken dat jij slechts een passant bent en juist iemand positie te geven die blijft! Het In Verbindingsteam werkt met de JIM-aanpak en voorkomt daarmee uithuisplaatsingen. Laat je inspireren en stel vaker de wie-vraag!
 • 16.20 – 16.50 uur Samen Opgroeien.
  Door Noortje Bijvelt en Vivian Brokx Soms kunnen gezinnen wat extra steun gebruiken van iemand die er echt voor hén is. Zonder oordeel en zonder plan. Samen kom je verder dan alleen. Hoe doe jij dat in je (net) werk? Samen Opgroeien verbindt mensen met een hulpvraag aan iemand die hen kan ondersteunen, zoals een gezinsvrijwilliger of steunouder. Tijdens deze workshop gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van stellingen over de inzet van informele steun binnen (complexe) gezinssituaties

Alle kinderen zitten op school en sporten

Informatietafels door onder andere Handle with care, GGD Hart van Brabant, Toolkit Praten helpt, KindT, Petje Af, Veilig Sportklimaat / extern vertrouwenspersoon

 • 15.45 – 16.15 uur – Praten met Kinderen.
  Uit onderzoek blijkt dat het heel belangrijk is om met kinderen in gesprek te gaan over veilig opgroeien. Ook ervaringsdeskundigen geven aan dat zij dat in hun jeugd gemist hebben. Iemand die met hen in gesprek ging over de onveilige thuissituatie. Hoe ga je in gesprek over lastige onderwerpen als docent, sportcoach of pedagogisch medewerker? Het Expertisecentrum HGKM neemt je mee in het thema Praten met Kinderen.
 • 16.20 – 16.50 uur K!NDT.
  K!NDT verbindt ouders en professionals en zet het kind en de kansen van het kind centraal. Ouders en professionals staan naast elkaar. Vullen elkaar aan wanneer er nog geen (of beginnende) problemen zijn. Gelijkwaardig. Zonder oordeel. Stefanie Bolsius informeert ons over deze aanpak en de hulpmiddelen om die gesprekken met elkaar te voeren. Hulpmiddelen die het kind centraal zetten, kijken naar de gehele ontwikkeling en de kansen van het kind en iedereen dezelfde taal laat spreken met als doel om samen de volgende stap te zetten. Doe je ook mee?

Plenaire bijeenkomst

17.00 – 19.00 uur – 0 Bange Ouders (1e verdieping Noord)
Lezing door Peter Dijkshoorn, namens de VNG landelijk ambassadeur voor een lerend jeugdstelsel en oprichter van de Beweging naar 0, die oproept om te zorgen voor 0 bange ouders. Hieraan koppelen we regionale voorbeelden van waar we dit al toepassen en voeren we het gesprek over waar we kansen zien. En hoe doen we dat in onze regio? Gesprek door Ilona Brekelmans (Sterk Huis), wethouders Marcelle Hendrickx (Tilburg) en Peter van Steen (Heusden). Gespreksleider: Teun Haans (Sterk Huis).

(Tijdens deze bijeenkomst wordt er voor een hapje en drankje gezorgd.)

Workshop NOC*NSF – Veilig sportklimaat

19.30 – 21.00 uur (1e verdieping Noord)
Een inspiratiesessie over Sociale Veiligheid door Astrid van der Griend en Christel Heeren. Hoe zorgen we binnen onze gemeente en sportverenigingen voor een Sociaal Veilig Sportklimaat. Wat doet een VCP (Vertrouwens Contact Persoon) ? Welke kennis en informatie kunnen we halen bij een externe vertrouwenspersoon? Welke (nieuwe) mogelijkheden bieden de lokale sportakkoorden?

Laat je informeren en denk mee over hoe we er in de regio Hart van Brabant voor zorgen dat alle kinderen veilig kunnen sporten.