Op zondag 20 november 2022, op de Internationale dag voor de Rechten van het Kind, wordt voor de tweede keer de Hart voor een kind award uitgereikt. Met de award wil het Regionaal Expertisecentrum voor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling aandacht vragen voor het recht van ieder kind om gezond en veilig op te groeien. De inschrijving is weer open: wie nomineer jij?

De Hart voor een kind award is bedoeld voor mensen en organisaties die goede dingen doen voor kinderen.
Er zijn drie categorieën waarin genomineerd kan worden:

  • kind 18-
  • persoon 18+
  • een organisatie

In september en oktober kon iedereen in de regio Hart van Brabant een organisatie of een persoon aandragen voor de Hart voor een kind award via de website zorgenomeenkind.nl. Er kwamen veel mooie inzendingen binnen voor mensen en organisaties die eraan bijdragen dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. De vijfkoppige jury ging vervolgens aan de slag om uit de inzendingen drie genomineerden per categorie te selecteren.

Op 20 november vertellen de genomineerden meer over
hun initiatieven en plannen voor de toekomst. De jury bepaalt vervolgens wie de awards
wint. De jury bestaat uit: Esmah Lahlah (wethouder jeugd gemeente Tilburg), Peter van Steen (wethouder jeugd gemeente
Heusden), Ramatu Kanu (lid jeugdwelzijnsraad Hart van Brabant, Levergio Bossers (lid
jeugdwelzijnsraad Hart van Brabant) en Lian Smits (bestuurder Sterk Huis). 

Aan de award is een geldbedrag verbonden om te investeren in mooie projecten voor kinderen. De Hart voor een kind award is een initiatief van het Expertisecentrum voor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

In 2021 werd de eerste Hart voor een Kind award uitgereikt. Jayden Broers uit Goirle, Heidi Vonk uit Tilburg en K!NDT wonnen de award. Lees hier de verhalen: Jayden BroersHeidi Vonk en K!NDT.

Programma

14:00 u / Inloop met koffie en thee. Met een speciaal ontvangst door de kinderen van Petje Af

14:30 u / Opening en toelichting award

14:50 u / Voorstellen genomineerden en gesprek over hun initiatieven en toekomstplannen

15:30 u / Juryberaad en pauze

15:40 u / Uitreiking awards

17:15 u / Afsluiting

LOCATIE
Raadzaal van de gemeente Tilburg
Stadhuisplein 130
5038 TC Tilburg

Aanmelden

De uitreiking is bedoeld voor genomineerden, hun achterban en genodigden uit het netwerk van het Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Graag aanmelden via onderstaand formulier.

Aanmeldingsformulier uitreiking Hart voor een kind Award

"*" geeft vereiste velden aan

Voor- en achternaam*

Vragen en antwoorden

De awards zijn voor een kind (18-), een volwassen persoon (18+) en een organisatie. Zij dragen met hun initiatieven bij aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen in de regio Hart van Brabant (gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk).

Te nomineren initiatieven kunnen zeer uiteenlopend zijn, groot of klein. Ieder verhaal telt! Denk aan een buurtbewoner die een veilige plek biedt aan een kind dat het thuis moeilijk heeft. Een leraar die online pesten onder jongeren tegengaat. Een organisatie die spelactiviteiten in de wijk organiseert, zodat kinderen even weg zijn uit een onveilige thuissituatie. Of een stichting met een sport- en spelaanbod voor jongeren die niet met het reguliere aanbod kunnen meedoen. Een kind dat ziet dat een klasgenootje geen lunchpakketje meekrijgt en aan zijn moeder vraagt om extra boterhammen en drinken mee te geven naar school. Of een kind dat voor een ziek klasgenootje bezoek en aandacht regelt.

De award is een waardering voor de bijzondere inzet. Er is tevens een geldbedrag verbonden aan de award. De winnende organisatie ontvangt een bedrag van 2500 euro. De winnende persoon krijgt een bedrag van 750 euro. De geldbedragen zijn bedoeld om te investeren in mooie projecten voor kinderen. Het winnende kind mag een hartenwens doen om andere kinderen te helpen (ter waarde van max. 500 euro).

Genomineerden maken kans op de award als ze een project of initiatief ontwikkeld hebben met aandacht voor kinderrechten en verbetering van de positie van één of meerdere kinderen in de regio Hart van Brabant. De genomineerden moeten actief zijn in de regio Hart van Brabant en er ook wonen of gevestigd zijn (gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk). Om in aanmerking te komen voor de award is het van belang dat de organisatie of persoon zich nu al met een project of initiatief inzet voor de rechten van het kind en dit ook wil blijven doen.

  • De award voor het kind wordt uitgereikt aan een natuurlijk persoon onder de 18 jaar. Deze persoon zet zich in voor kinderen in de eigen omgeving en heeft de wens met de prijs kinderen te helpen of een mooie dag te bezorgen.
  • De award voor de volwassen persoon wordt uitgereikt aan een natuurlijk persoon van ten minste 18 jaar oud. Deze persoon zet zich belangeloos in voor een initiatief met aandacht voor kinderrechten. Deze persoon is met dit initiatief actief in de regio Hart van Brabant en is daar ook woonachtig.
  • Profit en non-profit organisaties in de regio Hart van Brabant, zoals stichtingen, instellingen, scholen, of bedrijven zijn de derde doelgroep van de award. Het gaat om een project of initiatief in de regio Hart van Brabant dat naar buiten wordt gedragen vanuit de organisatie en nadrukkelijk niet op persoonlijke titel. De organisatie is in regio Hart van Brabant geregistreerd. De award voor de organisatie wordt uitgereikt aan een rechtspersoon.

Betaalde medewerkers in dienst van de gemeenten in de regio Hart van Brabant kunnen niet meedingen naar de ‘Hart voor een kind’-award. Leden van de jury en winnaars van vorige edities mogen niet meedingen naar de award.

> download het volledige reglement (PDF)

Nomineren kan van 1 september tot 1 november met een formulier op deze website (formulier wordt vlak voor 1 september geplaatst). Iedereen kan een persoon of organisatie (zoals stichtingen, instellingen, scholen of bedrijven) nomineren die actief zijn in de regio Hart van Brabant en er ook wonen of gevestigd zijn. De gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk maken deel uit van de regio Hart van Brabant. Je kunt organisaties of personen nomineren die een project of initiatief ontwikkeld hebben dat bijdraagt aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen. Een persoon of organisatie kan ook zichzelf nomineren.

Als je genomineerd wordt, neemt iemand van de organisatie contact met je op voor meer informatie. Mocht je uiteindelijk in aanmerking komen voor de award, dan bespreken we hoe de prijsuitreiking gaat verlopen.

De jury wordt op dit moment samengesteld. Op een later moment wordt dit bekendgemaakt.

Alle kinderen hebben het recht om veilig en gezond op te kunnen groeien. Met de award vragen alle organisaties die samenwerken in het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling aandacht voor de rechten van het kind. Zodat steeds meer mensen oog hebben voor hoe het met kinderen gaat en voor hen het verschil kunnen maken. Dat kan al met een klein gebaar; aandacht of een knuffel kan het verschil maken.

De uitreiking van de Hart voor een kind award vindt jaarlijks plaats.

Nominatieformulier

Wil je iemand, of jezelf, nomineren of jezelf? Vul het formulier in. Wij nemen dan contact op met de genomineerde.
Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Hoe werkt het?

  • Vul eerst je eigen naam en emailadres in. Dan kunnen we eventueel contact met jou opnemen als we meer willen weten over de nominatie.
  • Kies in welke categorie je wilt nomineren.
  • Vul de gegevens van de organisatie of persoon in die je wilt nomineren en leg uit waarom deze organisatie of persoon jouw nominatie krijgt. Vertel welke goede dingen zij doen voor kinderen en/of jongeren en wat je daaraan bijzonder vindt.