Home / Nieuws Dinsdag / Bijeenkomst “Zelfbeschikking en Afhankelijk Verblijfsrecht – kan dat?”

Bijeenkomst “Zelfbeschikking en Afhankelijk Verblijfsrecht – kan dat?”

Op donderdag 22 december a.s. van 13.30 – 16.30 organiseren het Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht, Landelijke Werkgroep Mudawwanah en Feniks, Emancipatie Expertise Centrum Tilburg de bijeenkomst “Zelfbeschikking en Afhankelijk Verblijfsrecht – kan dat? ”. 

De bijeenkomst is bedoeld voor hulpverleners in Tilburg zoals vrouwenorganisaties, migranten- en vluchtelingenorganisaties, welzijn/maatschappelijke en juridische hulpverlening, opvang, politie etc.

De eerste jaren in Nederland staan voor gezinsmigranten in het teken van het vertrouwd raken met de nieuwe samenleving en het creëren van een eigen plek daarin. Maar de nieuwkomer is afhankelijk van zijn of haar partner op diverse manieren: sociaal, economisch, psychisch én juridisch. Wat betekent het afhankelijk verblijfsrecht in het dagelijks leven van huwelijksmigranten en hun partners? De verblijfsrechtelijke afhankelijkheid creëert of versterkt een machtsongelijkheid tussen partners. Zo kan de verblijfsvergunning ingetrokken worden na het verbreken van de relatie. Vooral voor vrouwen speelt deze afhankelijkheid een grote rol in het dagelijkse leven, het proces van participatie en het recht op zelfbeschikking.

  • Op de bijeenkomst van 22 december gaan we in op de (meest recente) regels van het afhankelijk verblijfsrecht, de gevolgen ervan voor de emancipatie, participatie, zelfbeschikking en veiligheid van vrouwen.  Wat betekent dit voor de huwelijksmigranten zelf en wat voor de hulpverlening aan deze vrouwen in Tilburg?
  • Doel is zowel het delen van kennis als het bepalen van effectieve strategieën om gezamenlijk de positie van deze vrouwen in Tilburg te verbeteren. Zowel op individueel niveau als beleidsmatig, gericht op een gelijkwaardig en zelfstandig bestaan, uitgaande van zelfbeschikking, keuzevrijheid en veiligheid. Klik hier voor het programma en de uitnodiging.

 

Datum: Donderdag 22 december 2022
Tijd: 13.30 tot 16.30 uur
Plaats: Tilburg (adres wordt nog bekend gemaakt)
Aanmelding: zelfbeschikking.verblijfsrecht@gmail.com