Home / Ervaringsverhalen / Slachtoffer / / “Altijd op mijn hoede blijven”

“Altijd op mijn hoede blijven”

Na jarenlange stelselmatige mishandelingen door haar ex-man kwam Daphne* vorig jaar terecht bij Sterk Huis. In het holst van de nacht vluchtte ze met haar kinderen. Het geweld was steeds heftiger geworden en haar ex had gedreigd de kinderen en haar te vermoorden. „Ik had extreem veel klappen gekregen. Mijn moederinstinct zei: ’nu moet je weg’.”

De kinderen zijn getraumatiseerd doordat hun vader ze psychisch mishandelde, isoleerde van de buitenwereld en doordat ze zagen wat er met hun moeder gebeurde. Wekelijks krijgen ze nu individuele begeleiding. Zo werd bijvoorbeeld bekend dat ze nachtmerries hadden en daarom niet durfden te gaan slapen. Ze gaan naar school, waar niemand weet dat ze in een opvang wonen. Alles om te vermijden dat hun vader erachter zou kunnen komen waar ze verblijven en ze iets aan zou doen.

Warme en veilige opvang

In de opvang voelt ze zich veilig en welkom. „We werden in een warme omgeving opgenomen. Ik wist niet dat er een plek bestond waar je zo goed wordt geholpen. Als ik dat had geweten, dan was ik veel eerder weggegaan.”

Door een AWARE thuis ook veilig

Binnenkort vertrekt het gezin naar een eigen huis. Daphne wil werk gaan zoeken „Ik kan niet wachten op die nieuwe start. Het is ook spannend, omdat het niet meer zo beschermd is als hier met cameratoezicht en alles. Het voelt als een nieuw leven, alsof ik een tweede kans heb gekregen.” Het gezin moet wel geheim blijven houden waar ze woont, zegt Daphne. „Sociale media kunnen we niet gebruiken, en als er op school foto’s van m’n kinderen worden gemaakt, dan moet ik daar achteraan. Ik draag een alarmband (AWARE) van de politie. Ik moet altijd op mijn hoede blijven, daar zal ik mee moeten leven.”