Home / Ervaringsverhalen / Slachtoffer / / “Mijn naaktselfie ging de hele stad rond”

“Mijn naaktselfie ging de hele stad rond”

Het huis van Sanne is vrolijk versierd, want morgen viert ze haar zestiende verjaardag. Vandaag laat ze de presentatie zien, die ze voor haar klas hield: Sexting is onuitwisbaar’. Een onderwerp waar ze zelf mee te maken kreeg toen ze pas dertien was. Vol zelfvertrouwen vertelt ze haar verhaal.

Naam, adres en telefoonnummer naaktfoto

Via Snapchat en WatsApp kwam Sanne in contact met Stijn, een leuke jongen op school. “We kletsten op een normale manier met elkaar, maar op een gegeven moment vroeg hij me een naaktfoto te sturen. Dat wilde ik niet, maar hij bleef doorvragen. In die tijd was ik best kwetsbaar en het lukte hem om me over te halen.” In de meivakantie stuurde Sanne via Snapchat een naaktselfie naar Stijn, waarop haar gezicht niet zichtbaar was. “Op maandag na de vakantie kwam ik Stijn tegen en was er niets aan de hand. Toen ik op dinsdag op school kwam, keek iedereen me raar aan. Iemand kwam naar me toe en vroeg: ‘Heb jij die foto gemaakt?’ Ik kon het niet ontkennen. Stijn had mijn naam bij de foto gezet en ook mijn adres en telefoonnummer.”

Ook degene die om de foto heeft gevraagd en mensen die de foto hebben doorgestuurd zijn verantwoordelijk.

Geen aangifte, wel straf

Razendsnel werd de foto via social media op verschillende scholen in de stad verspreid. “Sommige kinderen zeiden dat de foto zelfs in Amsterdam was opgedoken, maar dat geloof ik niet.” Nog dezelfde dag stapte ze naar de teamleider op school en vertelde wat er gebeurd was. Stijn werd er ook bij gehaald. Hij gaf meteen toe dat hij de foto had doorgestuurd. De teamleider belde hun ouders en die kwamen naar school. “Ik mocht kiezen of ik aangifte zou doen, maar dat wilde ik niet. Ik was bang dat het nog erger werd. Thuis heb ik lang gepraat met mijn ouders. Voor straf moest ik mijn telefoon een maand inleveren en ik mocht een maandlang niet naar buiten. Mijn ouders waren geschrokken en teleurgesteld. Ze hadden dit niet van me verwacht, maar het kan iedereen overkomen. Stijn deed het om stoer te zijn. Ik voelde me onder druk gezet en had niet nagedacht over de gevolgen.”

Veel gemene en ranzige apjes

Na het voorval ging Sanne gewoon naar school. “Alle leerlingen keken naar me en hadden een mening over me. Sommigen noemden me een hoer, maar ik was echt niet de enige die ooit een naaktfoto had gestuurd via Snapchat!” Vriendinnen durfden het niet voor haar op te nemen. Vooral de eerste maand had ze last van pesterijen. “Toen ik na een maand mijn telefoon terugkreeg, zag ik  veel gemene en ranzige appjes . Die heb ik allemaal verwijderd. Na de zomervakantie kwam ik in een fijnere klas. Tot mijn schrik zat ik wel bij Stijn in de klas, maar van hem heb ik geen last meer gehad.”

Lotgenotengroep voor verwerking

Sanne heeft veel gehad aan de gesprekken met teamleiders en de zorgcoördinator op school. “Zij leerden me om te gaan met gemene opmerkingen en pestgedrag. De ene keer koos ik ervoor om mensen aan te spreken, de andere keer negeerde ik hen, afhankelijk van de situatie.” Ook de hulp van Sterk Huis was waardevol. “Elke week kwamen we met een groep meiden bij elkaar. We hadden allemaal iets vergelijkbaars meegemaakt en het was fijn om er samen over te praten. Ik merkte dat ik een stuk verder was in de verwerking dan de andere meiden en ik vond het prettig om hen te helpen. Zo kreeg ik meer zelfvertrouwen.”

Durf over sexting te praten

Het gaat goed met Sanne. Ze probeert om niet te focussen op wat er gebeurd is. “Ik maak er nu een leuke tijd van en richt me op de toekomst. Later wil ik fysiotherapeut worden, dus ik heb een zware opleiding voor de boeg.” Haar tip voor jongeren die te maken krijgen met sexting: “Praat erover, met je ouders, familie, vrienden en op school. Je kunt het niet alleen oplossen!”

Een foto is onuitwisbaar

Tijdens de presentatie in de klas vertelde Sanne dat veel jongeren er niet bij stilstaan dat het versturen van een sexy foto veel schade kan veroorzaken. Een foto kan in één seconde verspreid worden. Eenmaal op internet is de foto onuitwisbaar en kan die je altijd achtervolgen. Sanne wil de mening van mensen over sexting veranderen. “Ze denken al gauw dat het de schuld is van de persoon die de foto heeft gemaakt. Ook degene die om de foto heeft gevraagd en de mensen die de foto hebben doorgestuurd zijn verantwoordelijk.” Tijdens de presentatie zat haar moeder achter in de klas. Stijn zat ook in het lokaal. “Hij durfde me niet aan te kijken en staarde de hele tijd naar buiten…”