Tijdens mijn werk in het Midden-Oosten leerde ik iemand kennen. We werden intiem. Ik vertelde mijn moeder erover. Toen ik weer thuis was, vroeg ik haar of ze hem wilde ontmoeten. Dat deed ze. Helaas kwam via mijn moeder mijn hele familie erachter, wat zorgde voor een enorme escalatie. De situatie liep zo erg uit de hand, dat mijn leven in gevaar was. Ik moest op zoek naar een veilige plek voor mezelf. Dit allemaal omdat je in Oeganda geen homo kunt zijn.

Een misdaad

Ik heb mijzelf altijd afgevraagd of het een misdaad is om homo te zijn. Dit is in Nederland niet zo, maar in Oeganda wel. Daar krijg je een levenslange gevangenisstraf als je homo bent. Op 20 december 2013 werd namelijk de Anti-Homoseksualiteitswet aangenomen door het parlement van Oeganda, waarbij een leven in de gevangenis werd vervangen door de doodstraf. Het is triest, maar zo is het.

De persoon met wie ik intiem was, regelde alles voor me. Daar ging ik: op weg naar Europa. Dat is in Oeganda de droom van bijna iedereen. In Europa krijg je namelijk de hoop op een veilig leven en geen kritiek, ongeacht je seksualiteit. Je krijgt de kans op een betere toekomst. Helaas wist ik niet dat in Europa een helse situatie op me wachtte.

‘Sprookjeswereld’

In Europa ontmoette ik een lange, blanke man met blauwe ogen. Ik zou een paar dagen bij hem intrekken, terwijl ik daar wachtte op mijn vriend. De man leek aardig, maar bracht me uiteindelijk in een vreselijke, traumatiserende situatie. Ik werd seksueel misbruikt. Ik moest gedwongen seks hebben met zowel mannen als vrouwen. De sprookjeswereld waarvan ik dacht dat die bestond in de Westerse wereld, viel voor mij in duigen.

Ik slaagde erin om te vluchten uit de vreselijke situatie waarin ik terecht was gekomen. Ik zocht naar het dichtstbijzijnde politiebureau dat ik kon vinden. Gelukkig vond ik er snel een. Daar legde ik mijn situatie uit. Helaas werd ik daar al gauw naar buiten gesleurd door politieagenten. Ik bracht een koude nacht door, buiten in de regen. Ik dacht erover na om zelfmoord te plegen, omdat ik als vuil behandeld werd op de enige plaats waarvan ik dacht dat ik er hulp kon krijgen. Gelukkig hielp iemand die mij tegen kwam mij om naar een ander politiebureau te gaan. Daar legde ik mijn situatie opnieuw uit. Gelukkig werd ik vanaf daar naar een veilige plek gebracht. Zo kwam ik terecht bij Sterk Huis.

Sterk Huis was voor mij het begin van een tweede kans in het leven. Het is niet makkelijk voor mensen zoals ik om je open te stellen na zo’n vreselijke situatie die je hebt doorgemaakt. Bovendien is de Nederlandse cultuur anders dan de Afrikaanse cultuur. Ik waardeer het daarom juist enorm dat ze bij Sterk Huis de tijd nemen om naar me te luisteren. Ik krijg de moed, hoop en hulp om me weer goed te kunnen voelen. Het is al zo fijn dat er alleen al geluisterd wordt naar mijn verhalen, gedachten en nog veel meer. De hulp vanuit Sterk Huis zorgt ervoor dat ik alle lange, eenzame slapeloze nachten uit mijn leven kan vergeten. Ik probeer positief te blijven in de situatie waarin ik me momenteel bevind. Het is niet eenvoudig, maar Sterk Huis helpt me daarbij.

Werken bij de technische dienst

Ik ben begonnen met vrijwilligerswerk op een technische afdeling. Hierdoor kon ik mezelf focussen op het werk, in plaats van op negatieve gedachten. Ik werkt met geweldige mensen die de tijd namen om mij nieuwe dingen te leren over het werk, de cultuur van de mensen in Nederland en de Nederlandse taal. Er worden grappen gemaakt die zorgden voor een lach op mijn gezicht.

Ik heb nog een lange weg te gaan en weet nog niet waar het leven mij zal brengen, maar ik hoop op het beste. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik bij Sterk Huis terecht ben gekomen. Ik wil dan ook iedereen enorm bedanken die mij binnen Sterk Huis heeft geholpen.