Home / Nieuws / Nieuws / Groep De Vinken winnaar ontwerpwedstrijd Pink

Groep De Vinken winnaar ontwerpwedstrijd Pink

foto ter illustratie Groep De Vinken van SBO Westerwel in Tilburg maakte het winnende ontwerp van Pink.

In september kregen alle basisscholen in de regio Hart van Brabant de uitnodiging om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd voor Pink. Pink is het nieuwe vriendje van Blue, een animatiefiguurtje dat kinderen leert dat het niet oké is als iemand je pijn doet of als er niet goed voor je wordt gezorgd. Groep De Vinken van SBO Westerwel in Tilburg maakte het winnende ontwerp van Pink. Ze kregen op dinsdag 17 november 2020 hun prijs uitgereikt en mochten als eersten bekijken hoe hun ontwerp vertaald is naar het nieuwe animatiefiguurtje Pink. 

Andere prijswinnaars zijn: groep 7/8 van Juliana van Stolbergschool in Waalwijk, groep de Airbuddies van Jenaplanschool De Kring in Rijen, groepen 4 en 8 van BS De Bongerd in Goirle. groep flamingo’s van SBO Westerwel in Tilburg.

Ontwerp Pink

Pink is een maatje van Blue. De moeder van Pink ligt soms de hele dag in bed. Ze wil dan niks doen en doet boos tegen Pink. Ze zegt zelfs wel eens dat het door Pink komt dat ze zo doet. Daar wordt Pink heel verdrietig van. Maar dat laat hij aan niemand merken. Hij wil niet dat zijn broertje en zusje zien dat hij verdrietig is. Als een echte grote broer zorgt Pink ervoor dat zijn jongere broertje en zusje naar school gaan en eten krijgen.

De kinderen vertellen hoe ze tot het ontwerp gekomen zijn: “Wij, de Vinken, zijn enthousiast aan de slag gegaan met het ontwerpen van Pink. Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen zoals Pink hulp krijgen en dat ze weer blij worden.” Volgens de Vinken is Pink een soort van superheld omdat hij voor zijn broertje en zusje zorgt en daarom heeft Pink een stoere band om zijn hoofd. Pink lacht wel op het ontwerp, maar hij is ook echt wel vaak verdrietig. De kinderen hopen dat Pink snel weer wat vrolijker wordt en dat zijn mama hulp krijgt.

Blue en zijn vriendjes

Campagne Blue, gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar, is in november 2019 gestart. Blue is zelf slachtoffer van kindermishandeling. Zijn ouders hadden vroeger geen aandacht voor hem en waren teveel bezig met eigen problemen. Blue vertelt daarover in een animatiefilmpje dat via Youtube onder de aandacht wordt gebracht van kinderen. Blue helpt zijn vriendjes om erover te praten als het niet goed gaat thuis en wijst ze de weg naar hulp. Zo geeft Blue aan dat je kan praten met een volwassenen of bellen met de kindertelefoon.

Blue krijgt steeds nieuwe vriendjes die hij gaat helpen. Zo is er Yellow. Haar ouders zijn gescheiden en maken heftige ruzies. Yellow wordt er verdrietig en bang van. Blue heeft ook een eigen website: ikbenblue.nl

Blue in de klas

Blue helpt ook leerkrachten om in de klas het gesprek te hebben over dit moeilijke onderwerp. Door in de klas over dit onderwerp te praten, leren kinderen wat kindermishandeling is en dat het niet normaal is als kinderen zich thuis niet veilig kunnen voelen.