Home / Nieuws / Nieuws / Hartverwarmende prijsuitreiking Hart voor een Kind award

Hartverwarmende prijsuitreiking Hart voor een Kind award

foto ter illustratie Groep genomineerden en winnaars die award in ontvangst nemen.

De zeven genomineerden voor de Hart voor een Kind award presenteerden zich zondagmiddag 20 november voor de jury. Daarna werden de winnaars bekendgemaakt. Buiten was het grijs en regenachtig, binnen in de raadszaal in Tilburg was de sfeer hartverwarmend. Zoals rapper Zico Rojer het verwoordde: “Mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die om anderen geven.”

De Hart voor een Kind award is bedoeld voor mensen en organisaties die goede dingen doen voor kinderen. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt op 20 november, de Internationale dag voor de rechten van het kind. Met de award vraagt het Regionaal Expertisecentrum voor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in Tilburg aandacht voor het recht van ieder kind om gezond en veilig op te groeien.

De prijsuitreiking vormde de afsluiting in de regio Hart van Brabant van de Week tegen Kindermishandeling. Vanzelfsprekend hadden kinderen een belangrijke rol tijdens de bijeenkomst. Leerlingen van weekendschool Petje af Oisterwijk ontvingen de bezoekers en reikten de prijzen mee uit. Eerder die dag kregen ze een rondleiding in het stadhuis, een uitleg over kinderrechten en leerden ze debatteren.

‘Wij zijn de toekomst’

Na een introductie van de jury en een interview met juryvoorzitter Esmah Lahlah, vroeg presentator Oussama Ouali een van de kinderen wat er nu écht moet veranderen. “Wij moeten mee kunnen bepalen”, antwoordde de jongen. “Want wij zijn de toekomst.”

Daarna was het woord aan de genomineerden. Ze vertelden wat ze doen, waarom ze dat doen en wat ze willen bereiken. Genomineerde Jorus Rompa van Stronk Maakt liet blijken dat hij onder de indruk was van de bijeenkomst: “Echt vet wat hier gebeurt. Super vet en supermooi.” In de pauze die volgde, trok de jury zich terug voor beraad en was er een optreden van rapper Zico Royer – artiestennaam Ziggy.

Weer terug in de raadszaal vroeg juryvoorzitter Esmah Lahlah ‘een heel groot applaus’ voor iedere genomineerde. “Wat ons betreft zij het allemaal inspirerende organisaties die we nog veel vaker een podium willen geven.”

Hulpcoach Joudi Alfares winnaar categorie 18-

In de categorie 18- was Joudi Alfares de enige genomineerde en dus prijswinnaar. Als hulpcoach bij Petje af begeleidt ze groepen kinderen bij de weekendschool, waar ze zelf als kind ook heenging. Oussama vroeg haar waaraan ze het prijzengeld van 500 euro wil besteden. “Ik weet het nog niet zeker, maar ik denk eraan iets leuks te gaan doen met de kinderen van Petje af.”

Leerkracht Gijs de Kort van basisschool Open Hof in Goirle was een van de genomineerden in de categorie 18+, net als spoedmedewerker bij Sterk Huis Helma Henraat. De Hart voor een Kind award ging uiteindelijk naar ervaringsdeskundige Maaike Sweep.

Maaike zorgt voor ‘beste kansen voor kinderen’

Maaike is het levende bewijs dat je verleden niet bepaalt hoe je toekomst eruitziet. Ze vindt dat elke school verplicht aandacht zou moeten besteden aan kindermishandeling. “In elke klas zit gemiddeld één kind dat hiermee te maken krijgt.” Haar prijzengeld van 750 euro zet ze dan ook in voor meer trainingen over dit thema op scholen. Ze werkt inmiddels bij Sterk Huis. Bestuurder van deze organisatie en jurylid Lian Smits heeft Maaike zichzelf zien ontwikkelen. “Van reageren op, naar actief iets vinden en zorgen voor de beste kansen voor kinderen.”

De geheel eigen aanpak van Stronk Maakt

Petje af, TeamOpMaat (intern begeleidingsteam bij Tilburgse basisschool De Zuidwester) en innovatieve jeugdwerkplaats Stronk Maakt in Dongen waren de genomineerden in de categorie organisatie. De jury koos als winnaar Stronk Maakt. Dit initiatief van Mark Jonkers en Jorus Rompa zet zich in voor onder andere thuiszitters en zorgjeugd. Met een geheel eigen aanpak weet Stronk Maakt hen weer perspectief te bieden.

Wethouder van de gemeente Heusden en jurylid Peter van der Steen: “Stronk Maakt richt zich op een doelgroep die vastloopt en doet dat met lef. We hopen dat er op veel meer plekken dit soort initiatieven ontstaan.” Jorus vertelde dat Stronk Maakt zich niet meer alleen op jongens, maar ook steeds meer op meisjes richt. Het prijzengeld van 2500 euro willen ze dan ook inzetten voor het huren van een extra ruimte voor deze doelgroep.

‘Blijf genomineerden aandragen’

Presentator Ousama besloot de bijeenkomst met een oproep genomineerden te blijven aandragen. “Want we gaan hier zeker niet mee stoppen.” Het laatste woord was voor de kinderen. “Kan die meneer nog een keer z’n rap doen?”, vroeg een van hen. En dus deed rapper Ziggy zijn optreden nog eens dunnetjes over.