Tijdens het optreden van een zangeres dwalen haar gedachten af naar haar jeugd. Jaren die getekend zijn door gruwelijke gebeurtenissen in haar jeugd. Wat doet het met een jong meisje als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien? Waarom greep niemand in? En hoe vind je de kracht om niet langer te zwijgen?
In het licht is een aangrijpende en belangrijke monoloog over misbruik, gebaseerd op het autobiografische boek Mijn ware verhaal van Karin Bloemen. Gespeeld door Lisse Knaapen (o.a. Emma wil leven, Soldaat van Oranje en SKY), met nieuwe muziek van Ellen ten Damme.
Karin Bloemen: “Eén van de redenen dat ik het boek geschreven heb, is dat ik anderen die vergelijkbare dingen hebben meegemaakt of er op dit moment mee te maken hebben, wil helpen met het gevecht dat ze leveren en met de angsten die ze moeten overwinnen. De belangrijkste boodschap voor hen is toch: ‘als je niet praat, bescherm je de dader, niet jezelf.’ Deze theatervoorstelling vind ik een geweldige aanvulling voor deze belangrijke missie!”
Lezing door Mandy Sleijpen van Stichting Wij zijn M
Mandy Sleijpen (33) is ervaringsdeskundige; ze is van haar 8ste tot en met haar 14de seksueel misbruikt door haar opa. Mandy richtte Wij zijn M op: een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik bij kinderen wil doorbreken. Immers, 48% van de meisjes en 17% van de jongens maakt voor zijn of haar 18de een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee. Deze cijfers zijn schrikbarend hoog; het betekent dat de kans groot is dat dat je iemand kent die misbruikt is. Mandy weet uit eigen ervaring dat de gevolgen van seksueel misbruik vaak onderschat worden. Door haar openheid weet ze te raken en het taboe dat op dit onderwerp rust, te doorbreken.
Mandy geeft voorafgaand aan In het licht interactieve lezingen waarin ze haar persoonlijke verhaal vertelt en de aanwezigen meeneemt in de impact van seksueel misbruik. Zaken die aan bod komen zijn o.a.:
- Hoe kan een kind het misbruik zo lang geheim houden?
- Hoe komt het misbruik uit? Zijn er signalen te herkennen?
- Welke gevolgen heeft misbruik in de jaren daarna?
- Wat helpt bij de verwerking?
- Hoe zouden we misbruik kunnen voorkomen?
De lezingen zijn specifiek geschikt voor beroepsgroepen die te maken kunnen krijgen met een kind
dat seksueel misbruikt is, zoals psychologen, psychiaters, leerkrachten, pedagogisch medewerkers
en de (zeden)politie.
De solovoorstelling ‘In het licht’ tourt nog t/m 3 juni door heel Nederland. Op woensdag 11 mei is de voorstelling (20.00 uur) met voorafgaand de lezing (19.00 uur) in CC Jan van Besouw (in Goirle).
In Goirle kosten de tickets € 21,- (te verkrijgen bij CC Jan van Besouw). De lezing voorafgaand van de show is gratis te bezoeken. Je kunt je voor de gratis lezing voorafgaand van de show aanmelden via info@coordinatiepunttrainingen.nl