Netwerkbijeenkomst

Donderdag 20 februari 2025 / 13.00 - 18.00 uur

Leuk dat je erbij wil zijn op 20 februari tijdens de Netwerkbijeenkomst van het Regionaal Expertisecentrum huiselijk geweld en kindermishandeling. We hebben een mooi programma in petto, dus lees snel verder en schrijf je direct in voor de workshops van jouw keuze!

Wij delen de verhalen

Programma

13.00 – 13.30 uur inloop

13.30 – 14.20 uur opening en plenaire lezing (mystery guest)

14.35 – 15.30 uur 1e workshopronde

15.30 – 16.05 uuur pauze

16.05 – 17.00 uur 2de workshopronde

17.00 – 18.00 uur netwerkborrel met een inspirerende en muzikale afsluiting

Workshops

Hieronder vind je een uitgebreide keuze aan workshops voor de netwerkmiddag. Er zijn twee workshoprondes. Schrijf je in en stel jouw eigen programma samen. Geef drie voorkeuren voor de workshops door. Zo kunnen we iedereen indelen bij de workshops van zijn of haar keuze. Op basis van het aantal inschrijvingen en de beschikbare ruimte maken wij een persoonlijk programma. Zorg dat je je uiterlijk 12 februari hebt ingeschreven. Het is niet mogelijk om je samen op te geven. Tijdens de plenaire sessie en bij de borrel kun je al jouw nieuwe netwerkcollega’s ontmoeten!

Locatie en parkeren

De netwerkbijeenkomst wordt gehouden bij Cultureel Centrum Jan van Besouw in het centrum van Goirle. Let op: hier geldt een blauwe zone. Je moet dus een parkeerschijf neerleggen en je mag er maximaal 3 uur staan. Op 5 minuten lopen is parkeergarage De Hovel, daar zijn ook ruim voldoende parkeerplaatsen beschikbaar, 50% daarvan valt ook binnen de blauwe zone.

Cultureel Centrum Jan van Besouw
Thomas van Diessenstraat 1
5051 RJ Goirle 

Aanmelden workshops

Geen workshops volgen
Eerste voorkeur Workshop
Tweede voorkeur Workshop
Derde voorkeur Workshop
Op de hoogte blijven?

Workshops

Workshop Timm Consultancy / Margreet Timmer
Praten met jonge kinderen

In deze workshop over praten met jonge kinderen gaat het om ervaren en doen! Middels theater, zang, rollenspel en andere werkvormen zorgt Margreet Timmer dat je actief betrokken en geraakt wordt. Zo ontstaat het besef dat iedereen een taak heeft in het doorbreken van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Margreet traint en coacht professionals die werkzaam zijn binnen de zorg voor jeugd. Daarnaast is ze mediator en kindercoach. Ze begeleidt bij conflicten tussen ouders na scheiding en brengt met de kinderen in kaart hoe zij deze situatie ervaren.

Workshop Gemeente Tilburg / Jetske Zijlstra
Armoede als risicofactor voor huiselijk geweld

Uit veel onderzoeken blijkt dat armoede een belangrijke risicofactor is voor huiselijk geweld, omdat het stress veroorzaakt in gezinnen. Als er armoede is, neemt het risico op huiselijk geweld en op kindermishandeling toe.

De gemeente kan dit niet alleen oplossen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld niet zonder andere partijen zorgen voor voldoende betaalbare woningen of zorgen voor een definitieve verblijfsstatus. Wat kunnen we samen doen om de gevolgen van armoede te dempen en zo het risico op huiselijk geweld te verkleinen? Wat kan jij of jouw organisatie doen om bij te dragen?

In deze workshop verkennen Jetske Zijlstra en Octavia Rietveld van de Afdeling Werk en Inkomen van de gemeente samen met jou welke handvatten er zijn of nog ontwikkeld moeten worden. Deze zijn van belang om binnen het netwerk samen te zoeken naar werkbare oplossingen om zo samen de bestaanszekerheid en veiligheid binnen gezinnen duurzaam te verbeteren.

Workshop Feniks / Laurens Kleijntjens
Mannen als deel van de oplossing

In deze workshop krijg je een stoomcursus gendernormen van Laurens Kleijntjens, die als projectleider is verbonden aan Feniks Emancipatie Expertise Centrum. Hij vertelt hoe gendernormen een systeem van ongelijkheid en geweld in stand houden. Wat kun je zelf doen – als professional en als mens? Hoe kan mannenemancipatie gender-gerelateerd geweld voorkomen? En hoe word je zelf deel van de oplossing? Laurens is de drijvende kracht achter het mannenemancipatie-project ‘Mans Genoeg’ waarbij ouderwetse en beperkende stereotypes van mannelijkheid worden doorbroken.

Workshop Toegang Tilburg / Renée Vogels
Toegangsbreed, denk niet te smal!

In deze workshop word je op een inspirerende manier meegenomen door Toegang Tilburg in hun ervaringen, dilemma’s en uitdagingen tijdens het werken met complexe veiligheidscasuïstiek. Daarnaast gaat Renée Vogels in op ontwikkelingen, zoals het Toekomstscenario kind en gezinsbescherming, de hervormingsagenda jeugd en wat dit betekent voor de praktijk. Doel is om je te inspireren en om verhalen (successen, dilemma’s, praktijkvoorbeelden) met elkaar te delen.  

Workshop Als je uit elkaar gaat / Tanja van Stappershoef
Nieuwe scheidingsroute waarbij zorg en recht verbonden zijn

Hoe kun je als professional écht samenwerken met ouders, advocatuur en betrokken hulpverlening tijdens een scheiding? In deze workshop delen we praktijkervaringen en inspireren we met concrete handvatten om vanuit deze twee verschillende werelden samen aan de slag te gaan. We laten zien hoe initiatieven zoals de Wijkrechtspraak en de Gezinsadvocaat werken en hoe je juridische en zorginhoudelijke processen samen kunt laten lopen. Ontdek hoe jij een verbindende rol speelt en duurzame oplossingen voor ouders en kinderen in twee huizen mogelijk maakt.

Workshop Sterk Huis / Marian van Esch
‘Traumasensitief werken, jij kunt het verschil maken’

In deze workshop vertelt Marian van Esch, trainer bij Sterk Huis je de highlights van traumasensitief werken. Wat is een trauma eigenlijk? Welke soorten trauma zijn er?  Wat is het verschil tussen een trauma en een stressvolle gebeurtenis? Het verwerken van schokkende gebeurtenissen, triggers en het stresssysteem komen aan de orde.

Workshop Gemeente Tilburg / Sandra Timmermans
Maak kennis met de wijkrechtspraak

In deze workshop neemt Sandra Timmermans je mee in de Wijkrechtspraak Tilburg. Ze geeft een toelichting op de vier thema’s waar zij zich op richten: strafrecht, echtscheiding, schoolverzuim en schulden.

Workshop Veilig Thuis Midden-Brabant / Yvette Gimbrère
De kracht van verbindend samenwerken

Deze workshop wordt gegeven door Veilig Thuis en de gemeente Loon op Zand. Zij laten zien wat de kracht kan zijn van een goede samenwerking. Wat is verbindend samenwerken en hoe doe je dat? Wat is de meerwaarde en wat zijn de ervaringen tot nu toe? Laat je inspireren en haal er ideeën uit voor jouw eigen praktijk. 

Workshop Veilig Thuis Midden-Brabant / Anne Limpens
Wat is voor jou het verschil tussen seksualiteit en intimiteit?

Seksualiteit is een persoonlijk thema, iedereen geeft hier een eigen invulling aan en heeft er een eigen kijk op. Zulke intieme vraagstukken en individuele verschillen doen continu een beroep op de eigen basishouding en het reflectievermogen van de professional. In deze workshop nemen we jullie mee in een stukje bewustwording en weerstand(en) rondom dit thema.

Workshop Sterk Huis / Ebru Arslan & Stichting Mendoo / Rianne Haaijema
Van maatje tot machtsmiddel: de rol van huisdieren in situaties van huiselijk geweld

Uit onderzoek blijkt dat de verschillende vormen van mishandeling vaak niet op zichzelf staan. Als een dier wordt mishandeld, ondergaan kinderen en/of partners vaak hetzelfde lot of andersom. Tijdens deze interactieve workshop laten we, aan de hand van praktijkvoorbeelden zien welke rol een huisdier kan spelen in situaties van geweld en ook wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je hier wel of juist geen aandacht aan schenkt. Het leren signaleren van dierenmishandeling in relatie tot kindermishandeling staat centraal. Je krijgt praktische tools om het geleerde direct in de praktijk ten uitvoer te brengen.