Home / Nieuws / Nieuws / Op bezoek in Dongen bij Stronk. Winnaar ‘Hart voor een kind Award’ 2022

Op bezoek in Dongen bij Stronk. Winnaar ‘Hart voor een kind Award’ 2022

stronk maakt

Stronk is een innovatieve jeugdwerkplaats, een initiatief van Jorus Rompa (pedagoog) en Mark Jonkers (ingenieur). Samen hebben ze deze werkplaats opgezet in Dongen. Hier werken ze met thuiszitters, zorgjeugd en toekomstige makers. Ze maken objecten en begeleiden jonge mensen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Jorus was tijdens de uitreiking op 20 november 2022 in de Raadszaal van het stadhuis in Tilburg aangenaam verrast. Omdat hij niet alleen genomineerd was voor de Hart voor een kind Award, maar deze prijs van 2.500 euro ook mee naar Dongen mocht nemen. Zodat hij zijn plannen en dromen verder kan gaan realiseren. Het werd een uitreiking vol emoties, samen blikken we terug op die blijheid en het gevoel van erkenning en waardering van de jury. “Het deed ongelooflijk veel met me” Zegt Jorus. “Dat gevoel van erkenning voor ons initiatief, maar ook voor de jongeren die we begeleiden en die samen met ons zo hard knokken voor hun toekomst. Ze werken aan een positief zelfbeeld en creëren kansen in deze best wel ingewikkelde samenleving. Met dit mooie bedrag zijn we meteen begonnen om een nieuw atelier in te richten. Ons aanbod nu is uitgebreid voor nieuwe doelgroepen die niet op zoek zijn naar hout- of metaalbewerking, maar die andere zaken met hun handen willen doen om hun talenten gaan ontdekken. Kom maar mee…..”

De Stronk manier

We klimmen de fraaie houten molenaarstrap op naar de eerste verdieping. Hier komen we terecht in een opgeknapte ruimte met zeefdrukmachines, naaimachines en bakken vol handwerkmaterialen. “Een nieuwe vrijplaats, voor nieuwe makers” grapt Jorus trots als een pauw. “We zijn zo blij en dankbaar dat we dit werk met jongeren mogen doen en we zijn vooral heel blij met de resultaten. We hebben hier 100 % uitstroom terug naar een opleiding. Het is fijn om te zien dat onze begeleiding écht werkt. Groeien is voor ons geen optie. Maar ons succesvolle concept verder uitrollen in Brabant willen we wel, daar is ook veel vraag naar. We hopen in 2025 een start te kunnen maken met onze Stronk Academie. Want ook wij willen blijven dromen. We willen thuiszitters perspectief blijven bieden op onze ‘Stronk manier’. Want een stronk is een stevige basis van waaruit je verder kunt groeien.