23 november t/m 10 december 2023

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem, met alarmerende cijfers ook in Nederland. In Tilburg sluiten we ons aan bij de internationale campagne Orange the World, met activiteiten gepland van 23 november tot en met 10 december. Samen zeggen we NEE tegen geweld en strijden we voor een veiligere wereld voor vrouwen en meisjes. 

Donderdag 23 november 
Kraak: V-losophy: putting the V in Philosophy

Waar: Kraakkelder, De Nieuwe Vorst, Willem II-straat 49 
Tijd: 20:00 tot 00:30 uur 
Tickets: €6,-
Bestel Tickets 

In de aanloop naar V-Fest zal de Vage Bond terugkeren naar de KRAAKKELDER met een avond vol filosofie! Want ook binnen de wereld van de filosofie is het (vrouwelijk) lichaam maar al te vaak naar de marges verdwenen. Verwacht geen nattevingerwerk, maar een filosofische verdieping in feminisme, seksualiteit, gender identity, zelfliefde en body positivity! 

Zaterdag 25 november
V-Fest: een viering van de Vulva 

Waar: De Nieuwe Vorst, Willem II-straat 39 
Tijd: vanaf 20:00 uur 
Tickets: €7,50
Bestel tickets

De vulva: we weten er te weinig over en wat we weten is vaak incorrect en onvolledig. We schamen ons er soms voor of maken ons zorgen of ‘het daar allemaal wel klopt’. Een vulva zou genderbepalend zijn en een ‘geslaagde’ vrouw moet voldoen aan een hele lading eisen. Wij zijn daar klaar mee! Empower the V! 

Donderdag 30 november
Theatervoorstelling: Waar geen woorden voor zijn
Waar: Factorium, Koningsplein 11A
Tijd: 19:30 – 20:30 uur, nabespreking tot 21:15
Tickets: Gratis. Meld je hier aan
 
Op uitnodiging van Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling  en Blauwe Maan speelt theatergroep Jonge Klei de voorstelling ‘Waar geen woorden voor zijn’. Een voorstelling over seksueel kindermisbruik en de effecten daarvan op latere leeftijd.

Donderdag 30 november
Lezing: ‘Op of over de Rand: de Mores bij Studentenverenigingen’

Waar: Tilburg University, Cobbenhagen gebouw, auditorium, Warandelaan 2
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur

Tickets: Gratis. Meld je hier aan

Studentenverenigingen zijn belangrijk voor sociale cohesie, maar berichten over hun grensoverschrijdende gedragingen blijven zorgwekkend. Samen met regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer, bespreken Tilburgse studentenverenigingen T.S.V. Plato, T.S.R. Vidar en T.S.C. St. Olof hun culturele identiteit te midden van een roep om verandering.

Zondag 3 december
Orange the World bijeenkomst:  Veilig, altijd en overal
 
Waar: LocHal, Tilburg, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg
Tijd: 13:00 tot 16:30 uur
 
De gemeente Tilburg organiseert samen met verschillende partners een bijeenkomst over de verschillende soorten geweld die vrouwen elke dag meemaken. Op deze dag praten we over onze ervaringen, leren we over dit probleem en willen we de buitenwereld veiliger maken. Mensen kunnen ook organisaties ontmoeten die kunnen helpen bij geweld tegen vrouwen. Samen kunnen we een veilige omgeving creëren.

22 november t/m 24 november 
V-Fest expositie: een viering van de Vulva 
Waar: De Nieuwe Vorst, Willem II-straat 29 
Tickets: Gratis te bezoeken

25 november t/m 8 december
WTFFF.nl: interactief virtueel kunstwerk over online intimidatie
Waar: FutureLab, LocHal,
Burgemeester Brokxlaan 1000
Tickets: Gratis te bezoeken 
 

Deze activiteitenkalender is gemaakt in samenwerking met de volgende partners: 

Gemeente Tilburg, Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, LocHal, Feniks, Soroptimisten, Sterk Huis, Blauwe Maan, Veilig Thuis, Tilburg University, Centrum Seksueel Geweld, Fonds Slachtofferhulp, Stichting Stop Straatintimidatie, Fairspace, V-Fest, ReclaimNL