Home / Nieuws / Nieuws / Podcast Krachtmoed al geluisterd?

Podcast Krachtmoed al geluisterd?

Afbeelding van de podcast-serie Krachtmoed

Heb jij al geluisterd naar onze podcast Krachtmoed? Deze podcast vertelt ervaringsverhalen over Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Slachtoffers en plegers delen kwetsbaar hun persoonlijke verhaal. Elk verhaal is uniek, maar ze hebben één gemeenschappelijke deler: het gaat om gehoord en gezien worden. Inmiddels zijn er drie afleveringen gemaakt en is er van elke aflevering ook een versie met een nagesprek door trainers van Sterk Huis.

Intieme terreur
In de net verschenen derde aflevering is Dominique aan het woord. Dominique is het slachtoffer van Intieme Terreur. Het beëindigen van haar relatie betekende niet dat het geweld en de dreiging stopte. Drie jaar later blikt ze terug. Annemarie Raes en Serife Cetin bespreken verschillende soorten van geweld in het nagesprek en kijken naar de rol van hulpverlenmers. Annemarie: “Bij intieme terreur is het zelfs zo dat bij beëindiging van de relatie de situatie juist onveiliger wordt. Wij krijgen bij Sterk Huis heel vaak de vraag ‘Waarom gaat zo’n vrouw niet weg?’. Wat doet dat met een slachtoffer denk je?” Serife: Dat voelt als een verwijt, je wordt dan in de verdediging gedrukt.” Annemarie: “Het slachtoffer krijgt inderdaad de schuld van de situatie waar hij/zij in zit. Je moet als

 

hulpverlener dus goed nadenken wat je vraagt en hoe je het vraagt.” Serife: “De vraag ‘Hoe gaat het met je en wat heb je nodig?’ klinkt al heel anders.”

Een dader aan het woord
In de tweede aflevering hoor je Brand. Hij vertelt open en eerlijk over hoe hij als vader in een situatie belandde waarin hij zijn kinderen sloeg. Niemand wil zijn kinderen slaan. Hoe kom je uit zo’n situatie? Collega’s Annemarie Raes en Serife Cetin blikken aan het einde van de aflevering terug op het verhaal van Brand en praten hoe je als hulpverlener hiermee om kunt gaan. Annemarie: “Hoe stel je jezelf op? Stel je jezelf boven het gezin op als expert of blijf je naast dat gezin staan en ga je samen onderzoeken wat er moet gebeuren? Dingen uit de taboe halen, doe je door over dingen te praten.”

Iedereen kan iets doen
De eerste aflevering vertelt Maaike haar verhaal. In haar pubertijd werd ze mishandeld door de partner van haar moeder. “Lange tijd heb ik dit mezelf kwalijk genomen. Er zit nog vaak een duiveltje op mijn schouder dat zegt: je doet het nooit goed. Maar ik luister daar steeds minder naar. Door mijn ervaring begrijp ik wat iemand nodig heeft, maar iedereen kan iets doen.”

Beluister de podcast zelf
Ben je nieuwsgierig naar deze podcast? Je kunt hem beluisteren via Spotify: Podcast Krachtmoed