Home / Nieuws / Nieuws / Recensie podcast ‘Zij is van mij’ door Maaike de Pijper

Recensie podcast ‘Zij is van mij’ door Maaike de Pijper

Het thema femicide staat ook bij gemeente Tilburg op de agenda. In het Regionaal programma huiselijk geweld en kindermishandeling 2023-2027 is er specifieke focus op intieme terreur en stalking. In de achtdelige podcastserie ‘Zij is van mij’ onderzoekt Saskia Belleman hoe het beter kan. Maaike de Pijper, beleidsmedewerker bij gemeente Tilburg, luisterde naar deze podcast en schreef een recensie:

“In de podcast ‘Zij is van mij’ spreekt rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman met nabestaanden, slachtoffers, plegers, de politie, het OM, strafrechtadvocaten en wetenschappers. Om antwoord te vinden op de vraag waarom vrouwen slachtoffer worden van geweld achter de voordeur. En hoe dit zo uit de hand kan lopen dat dit eindigt in vrouwenmoord. En nog belangrijker: hoe kunnen we het beter doen om dit te voorkomen?

Slachtoffers en nabestaanden nemen je mee in hun verhalen. Verhalen die wij kennen als een artikel uit de krant van 4 jaar geleden, maar die voor hen voelen als een gebeurtenis van gisteren. Je hoort dilemma’s, zoals het bieden van beschermingsmaatregelen vanuit politie, OM en hulpverlening, die voor het slachtoffer een grote inperking van vrijheid betekenen. Bij het beluisteren van de podcast bekruipt je het gevoel dat we voor een enorme, misschien wel onmogelijke, opgave staan in het stoppen van geweld tegen vrouwen. Tegelijkertijd geeft het ieder van ons ook concrete handvatten om hieraan bij te dragen. Gebruik geen verhullend taalgebruik wanneer we het over deze problematiek hebben en zie het niet als iets wat jou niet aangaat, omdat het zich bij een ander achter de voordeur afspeelt. Voor meer verhalen, inzichten en handvatten, luister de podcast ‘Zij is van mij’!”

Luister de podcast hier.

Samen met regionale partners, zoals Veilig Thuis, Sterk Huis, Het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk geweld en Kindermishandeling, de lokale (wijk)teams en politie, OM en reclassering wordt gewerkt aan een beter beeld van femicide en stalking op basis van cijfers; deskundigheidsbevordering; aanbod voor plegers; het bereiken van slachtoffers en omstanders en het zorgen voor beschermingsaanbod.

Zie ook: Aanpak vrouwenmoord in Tilburg: ‘Beter registreren, beter beschermen en mogelijk elektronisch toezicht’ | Tilburg | bd.nl