Home / Nieuws / Nieuws / Terminologiegids voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik

Terminologiegids voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik

foto ter illustratie Woorden doen ertoe en dat geldt ook in de context van seksueel geweld tegen kinderen. Check de Terminologiegids.

Woorden doen ertoe en dat geldt ook in de context van seksueel geweld tegen kinderen. Vandaag lanceren Defence for Children – ECPAT en Terre des Hommes Nederland een gids met richtlijnen voor taalgebruik dat betrekking heeft op seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen. Hoewel het nooit de schuld van het kind zelf is, leggen sommige termen de verantwoordelijkheid bij het kind in plaats van bij de dader. Zo zijn woorden als ‘kinderprostituee’, ‘loverboy’ en ‘pedofiel’ verre van onschuldig. Ze doen geen recht aan de ernst van de gepleegde misdrijven en de noodzaak tot uitbanning ervan. Ook kwetsen ze slachtoffers vaak onnodig. Doordacht en uniform taalgebruik leidt tot betere belangenbehartiging, wetgeving en beleid. Daarom is het essentieel dat alle personen en instanties die zich inzetten voor de bescherming van kinderen tegen seksueel geweld qua taalgebruik op één lijn zitten.

Lees verder