Op Maandag 20 november 2023, op de Internationale dag voor de Rechten van het Kind, werd voor de derde keer de Hart voor een kind award uitgereikt. Met de award wil het Regionaal Expertisecentrum voor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling aandacht vragen voor het recht van ieder kind om gezond en veilig op te groeien.
De genomineerden voor de Hart voor een Kind award presenteerden zich maandagmiddag 20 november voor de jury. Daarna werden de winnaars bekendgemaakt. De prijsuitreiking vormde de start van de Week tegen Kindermishandeling in de regio Hart van Brabant, op de Internationale dag van de rechten van het kind.
Winnaars
Bijzonder was de locatie dit jaar: basisschool De Alm. Hier opende wethouder Esmah Lahlah de awarduitreiking. In de zaal waren genomineerden, gesteund door collega’s en/of familieleden, en andere geïnteresseerden aanwezig. Uit de inzendingen had de jury vijf initiatieven genomineerd: Weave, Wenshuisje, JIM, Wenstheater, en Schildje. Uiteindelijk ontvingen drie van de genomineerden een cheque van € 1.000,-:
Weave
Met het Conscious Concept: Weave The Fabric of Society, hebben Eva Singh en haar collega’s inmiddels ruim 2000 jongeren geholpen om zich weer lekker in hun vel te voelen en hun weg in het leven te vinden. Eva: “Het mooiste aan mijn werk vind ik de momenten dat je ziet dat een jongere in een groeiproces zit. Dan denk ik ‘wauw, hij gaat echt vooruit, het gaat goed’.”
De jury roemt Weave vanwege het innovatieve concept. “In een domein waar veel instanties bezig zijn om jongeren met allerhande begeleiding weer op weg te helpen, is Weave juist een plek waar jongeren gewoon mogen zijn. Waar er naar ze geluisterd wordt, zonder dat ze iets moeten. Juist dit zorgt ervoor dat de jongeren de ruimte weer voelen om eigen richting te ontdekken.”
Met de € 1.000,- prijzengeld wil Eva twee dingen doen: samenwerking opzoeken, en de OPEN UP events op wekelijkse basis te kunnen doen.
Wenstheater
Initiatiefneemster Wendy de Kok: “Jongerentheater ‘moest’ altijd vrolijk zijn. Maar ik vroeg me af of dit nu wel echt de realiteit was. Bij Wenstheater kunnen jongeren tussen de 15 en 25 jaar oud niet alleen aan de slag met de passie om theater te maken. Ze kunnen daarnaast ook steun bij elkaar zoeken als dat nodig is. Volgens de jury weet Wenstheater goed hoe om te gaan met emoties die getriggerd (kunnen) worden. Waardevol werk!
Schildje
Met de Schildje methode wordt het onderwerp kindermishandeling op een laagdrempelige en preventieve wijze bespreekbaar gemaakt voor kleuters. Hiervoor zijn speciale lespakketten ontwikkeld. Volgens de jury baanbrekend, deze methode die laat zien dat die werkt bij het in gesprek gaan met de allerjongste groep basisschoolleerlingen. Op de vraag wat er met het gewonnen bedrag gaat gebeuren antwoordt Hugo Schijvens resoluut namens oprichtster Nicky Schijvens: “Een tweede boek. Schildje zegt nee. Over grensoverschrijdend gedrag.”
Hart voor een kind award
De Hart voor een kind award is bedoeld voor kinderen, jongeren, volwassen, initiatieven en organisaties die goede dingen doen voor kinderen, die het verschil willen maken voor kinderen die in minder gunstige omstandigheden moeten opgroeien, die kansen en perspectief bieden aan kinderen.
In 2021 werd de eerste Hart voor een Kind award uitgereikt. Jayden Broers uit Goirle, Heidi Vonk uit Tilburg en K!NDT wonnen de Award. Lees hier de verhalen: Jayden Broers, Heidi Vonk en K!NDT.
In 2022 hebben de Hart voor een Kind Award 2022 gewonnen: Joudi Alfares (hulpcoach bij Petje Af), Maaike Sweep (ervaringsdeskundige kindermishandeling) en Stronk Maakt (jeugdwerkplaats in Dongen).




