Veilig sportklimaat
Enerzijds gaat het college over seksuele intimidatie en misbruik binnen de sportvereniging. Wat kan een sportvereniging doen om de veiligheid van kinderen te waarborgen binnen hun vereniging? Anderzijds is de sportvereniging ook een plek waar signalen opgevangen kunnen worden als het thuis niet goed gaat met kinderen. Hoe kan de vereniging deze signalerende rol invullen?
Seksuele intimidatie en misbruik
De aandacht voor seksuele intimidatie en misbruik in de sport is de afgelopen twintig jaar sterk toegenomen. Maar telkens weer wordt de samenleving opgeschrikt door onthullingen over seksueel misbruik. Helaas blijkt uit het rapport van Klaas de Vries dat één op de acht sporters hiermee te maken heeft (gehad). Sporten kan bijdragen aan allerlei positieve waarden voor kinderen als zelfvertrouwen, trots en solidariteit. Helaas kan sport dus ook leiden tot negatief gedrag: egoïsme, pesten en (seksuele) intimidatie. Sport kan een belangrijke rol spelen in het beste in elk kind naar boven halen. Dit wetende doen we er in Hart van Brabant alles aan om die positieve effecten teweeg te brengen en elk kind met veel plezier en vertrouwen te laten sporten!
Signaleren binnen de sportvereniging
Sportverenigingen kunnen de eerste signalen van kindermishandeling waarnemen. Zeker in de afgelopen tijd zijn de spanningen in sommige gezinnen hoog opgelopen. Mogelijk heeft dat geleid tot (meer) huiselijk geweld. Belangrijk is te onderzoeken hoe het met kinderen gaat. En of het nodig is om in actie te komen. Voor trainers, coaches en begeleiders kan dat lastig zijn. Verschillende verenigingen in de regio Hart van Brabant hebben vertrouwenscontactpersonen aangesteld die een eerste aanspreekpunt kunnen zijn. Maar dat kan ook een ouder binnen de vereniging zijn met een pedagogische achtergrond of de sportpedagogen: Praten helpt!
De expert
Toon Gerbrands is directeur bij PSV. Na onthullingen van een voormalige jeugdspeler van PSV in 2017 over seksueel misbruik roept hij anderen op zich te melden. PSV heeft hiervoor een eigen meldpunt ingericht, naast ‘de hulplijn seksuele intimidatie in de sport’ van de sportkoepel NOC/NSF. PSV werkt hierbij samen met andere partijen. “We gaan dit ook als bedrijfstak aankaarten. Het moet op de agenda van de Eredivisie en het hele betaald voetbal. De beerput gaat opengetrokken worden” aldus Gerbrands.