Over dit college
Alle kinderen zitten op school. Ze brengen daar vele jaren lang veel tijd door. Beroepskrachten in het onderwijs kunnen snel zien wanneer het niet goed gaat met een kind en op zoek gaan naar de oorzaak. Bijna 6% van de meldingen bij Veilig Thuis komt via het onderwijs terwijl 100% van de kinderen met wie het niet goed gaat op school zitten. Waar gaat het mis? Wat hebben leerkrachten en zorgteams nodig om signalen te zien en kinderen te helpen? Melden bij veilig Thuis is niet altijd het doel van het signaleren van kinderen die knel zitten en waar het thuis onveilig is. Hulp bieden wel. Dat is zelfs een wettelijke plicht.
Leerkrachten kunnen dit lastige onderwerp in de klas bespreekbaar maken. En zo kinderen en jongeren informeren en weerbaar maken. Veel kinderen die kindermishandeling meemaken weten niet dat het niet normaal is wat hen overkomt. En andere leerlingen weten niet dat misschien een klasgenoot thuis in een onveilige situatie zit. Door er in de klas over te praten, komt het gesprek op gang en kan het taboe doorbroken worden. Praten helpt!
Voor leerlingen
In de klas praten over huiselijk geweld en kindermishandeling helpt. Wat is normaal en wat niet? Wat doet het met iemand? Zo leer je meer over kindermishandeling: welke vormen er zijn en hoe vaak het voorkomt. Wist je dat gemiddeld in iedere klas een kind zit met een onveilige situatie thuis? Wat kun je doen als je het zelf meemaakt? Of als je ziet dat het niet goed gaat met een klasgenoot? Want je kunt altijd iets doen! Olcay zal vertellen wat zij als kind nodig had gehad. En je mag ook zelf vragen stellen aan Olcay. Wil je alvast meer weten over kindermishandeling? Kijk dan op deze website voor jongeren.
De expert
Olcay Gulsen groeide op in een gezin in Waalwijk waar huiselijk geweld plaatsvond. Eerder dit jaar maakte zij de indringende tv-serie ‘Olcay en huiselijk geweld’ waarin ze op zoek gaat naar antwoorden op vragen die zij heeft over huiselijk geweld met als doel het taboe hierover te doorbreken. Ze sprak met slachtoffers en daders. Voor het eerst ging zij in gesprek met haar moeder en zussen over hun eigen, heftige ervaringen met huiselijk geweld. Ook vroeg zij haar vroegere omgeving waarom niemand destijds ingreep. Het onderwerp huiselijk geweld laat haar niet los. In oktober werkt ze mee aan een bijeenkomst van de Alliantie Verandering van Binnenuit voor Tweede Kamerleden. Het doel van deze alliantie is zelfbeschikking, gelijkheid én veiligheid van vrouwen, meisjes en LHBT’s.