Home / Webinars / Seksueel misbruik / Seksueel geweld tegen kinderen

Seksueel geweld tegen kinderen

In de week tegen kindermishandeling 2020 organiseerde de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant een reeks colleges. Studenten, professionals en inwoners Hart van Brabant konden de livestream volgen en via de chat vragen stellen aan een expert.

In de week tegen kindermishandeling 2020 organiseerde de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant een reeks online colleges. In het college op vrijdag 20 november 2020 ging Frank van Pamelen in gesprek met Gideon van Aartsen, specialist bestrijding seksuele uitbuiting minderjarigen, over hoe we kunnen voorkomen dat kwetsbare kinderen slachtoffer worden van seksueel misbruik. Hadeline Vorselaars, specialist veiligheid en mensenhandel bij de gemeente Tilburg, verzamelde de vele vragen van de deelnemers. Na dit college was de afsluiting van de week tegen kindermishandeling 2020 door Marcelle Hendrickx, wethouder jeugd gemeente Tilburg en voorzitter van de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant.

Seksueel geweld tegen kinderen

Seksueel geweld tegen kinderen is een veelvoorkomend en ingrijpend probleem. Naar schatting maakt 1 op de 3 kinderen ooit een strafbare vorm van seksueel geweld mee. En jaarlijks worden in Nederland zo’n 21.000 kinderen voor het eerst slachtoffer van seksueel geweld. Cijfers die zo hoog zijn dat je het je bijna niet kunt voorstellen.

Waar we het dan over hebben? Over kinderen en jongeren die thuis of door een onbekende volwassene seksueel worden misbruikt, door een ‘loverboy’ worden mishandeld en uitgebuit, van wie door leeftijdsgenoten naaktbeelden zijn gemaakt die online worden gedeeld of waarmee ze gechanteerd worden. Ervaringen waar kinderen meestal niet uit zichzelf over vertellen, omdat ze zich er bijvoorbeeld voor schamen, of omdat ze niet weten dat het niet normaal is dat het ze overkomt. En allemaal ervaringen waarvan kinderen enorme schade kunnen ondervinden. Hoe kunnen we kinderen weerbaar maken tegen al deze vormen van seksueel geweld? En hoe kunnen we ouders duidelijk maken wat er allemaal in de kinder- en jongerenwereld gebeurt.