Home / Nieuws Dinsdag / Winnaars Hart voor een Kind – award

Winnaars Hart voor een Kind – award

Joudi Alfares, Maaike Sweep en Stronk Maakt hebben de Hart voor een Kind award 2022 gewonnen. De winnaars zijn 20 november tijdens een inspirerende bijeenkomst in Tilburg bekendgemaakt. 

De Hart voor een Kind award is bedoeld voor mensen en organisaties die goede dingen doenvoor kinderen. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt op 20 november, de internationale dag voor de rechten van het kind. Met de award vraagt het Regionaal Expertisecentrum voor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in Tilburg aandacht voor het recht van ieder kind om gezond en veilig op te groeien. Aan de prijs is ook een geldbedrag verbonden om te investeren in mooie projecten voor kinderen.

Er zijn prijzen uitgereikt in drie categorieën. De Hart voor een kind Award in de categorie kind 18- ging naar Joudi Alfares. Als hulpcoach bij Petje af begeleidt ze groepen kinderen bij deze weekendschool, waar ze zelf als kind ook heen ging. Wat ze met het prijzengeld van 500 euro gaat doen? “Ik weet het nog niet zeker, maar ik denk eraan iets leuks te gaan doen met de kinderen van Petje af.”

Verplicht op school
Ervaringsdeskundige Maaike Sweep ontving de award in de categorie persoon 18+. Maaike is het levende bewijs dat je verleden niet bepaalt hoe je toekomst eruitziet. Ze vindt dat elke
school verplicht aandacht zou moeten besteden aan kindermishandeling. “In elke klas zit gemiddeld één kind dat hiermee te maken krijgt.” Haar prijzengeld van 750 euro zet ze dan
ook in voor meer trainingen over dit thema op scholen.

De prijs voor organisaties ging naar Stronk Maakt. Jorus Rompa is mede-eigenaar van deze jeugdwerkplaats in Dongen. Met passie en emotie vertelde hij over de doelgroep waar Stronk Maakt zich voor inzet, zoals thuiszitters en zorgjeugd. Met een geheel eigen aanpak weet Stronk hen weer perspectief te bieden. Stronk Maakt richtte zich in het begin vooral op jongens, maar ook meisjes voelen zich er thuis. Jorus wil het prijzengeld van 2500 euro dan ook inzetten voor het huren van een extra ruimte voor deze doelgroep.

Jury
De prijsuitreiking was in de raadszaal van het stadhuis in Tilburg. Daar werden de gasten ontvangen door de kinderen van Petje af, de weekendschool die zich inzet voor kansarme kinderen in de regio Hart van Brabant. Na de opening vroeg presentator Oussama Ouali de genomineerden een toelichting op wat zij doen, waarom ze dat doen en wat ze willen bereiken. Ook gaf hij de kinderen van Petje af regelmatig het woord, wat de bijeenkomst een ongedwongen sfeer gaf. Na de presentatie van de genomineerden trok de jury zich kort terug om de winnaars te bepalen. Intussen boeide rapper Zico het publiek van jong tot oud met een bij het thema kindermishandeling passend optreden. De jury bestond uit Esmah Lahlah (wethouder jeugd gemeente Tilburg), Peter van Steen (wethouder jeugd gemeente Heusden), Ramatu Kanu (lid jeugdwelzijnsraad Hart van Brabant, Levirgio Bossers (lid jeugdwelzijnsraad Hart van Brabant) en Lian Smits (bestuurder Sterk Huis).