Home / Nieuws / Seksueel misbruik / WTFFF!? Nieuw jongerenplatform biedt (h)erkenning en hulp na online seksueel misbruik

WTFFF!? Nieuw jongerenplatform biedt (h)erkenning en hulp na online seksueel misbruik

Voorbeeld van online seksueel misbruik

WTFFF!? is live! Een interactief platform dóór en vóór Gen-Z; de eerste generatie die opgroeit met social media. WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. En verwijst door naar gespecialiseerde hulp. 

Waarom WTFFF!?
Jaarlijks worden ruim 100.000 kinderen en jongeren slachtoffer van een vorm van online seksueel misbruik als sextortion, grooming of shame sexting. Vormen en aantallen groeien, en de drempel om hulp te vragen is hoog. Slachtoffers worstelen met schuldgevoel en schaamte en durven vaak niets te zeggen. De angst dat hun naaktbeelden weer ergens opduiken, achtervolgt hen. Bovendien gaat online seksueel misbruik geregeld gepaard met fysiek seksueel geweld.

Wat is WTFFF!?
Op WTFFF!? staan de ervaringsverhalen van jongeren centraal die online seksueel misbruik hebben meegemaakt. De verhalen worden uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf. WTFFF!? geeft ook uitleg over de gevolgen van online seksueel misbruik, verwijst naar professionele hulp en  biedt de mogelijkheid zelf (anoniem) een ervaring te delen. WTFFF!? is een initiatief van het Fonds Slachtofferhulp. Hiervoor zijn de krachten gebundeld met het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier. Doel: samen met jongeren bewustwording creëren, het taboe doorbreken en de drempel naar hulp verlagen.

WTFFF?! op YouTube en socials
Om aandacht te genereren voor WTFFF!? worden jongeren de komende weken via socials (Instagram, Snapchat, TikTok en YouTube) bereikt en gaan verschillende influencers in gesprek met hun volgers. Naast een kanaal op Instagram, is er ook een WTFFF!? YouTube-serie ontwikkeld. In deze ‘realtalk’ praat presentatrice Dzifa Kusenuh met jongeren over hun ervaringen met online seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik. Ze snijdt hierbij belangrijke thema’s aan zoals aangifte doen en het belang van steun door leeftijdsgenoten. Ook Willie Wartaal voelt zich betrokken bij dit onderwerp en heeft de voice-over van de serie en het platform ingesproken.

WTFFF!? vóór en dóor jongeren
WTFFF!? is niet alleen vóór jongeren, maar ook samen mét jongeren ontstaan. En nog steeds wordt er continu geklankbord met jongeren zodat de content volledig aansluit bij hun belevingswereld. Door de eerlijke verhalen doorbreken we het taboe rondom online seksueel misbruik en worden drempels om erover te praten met een naaste of (anoniem) met een hulpverlener, verlaagd.

Help je mee WTFFF!? onder de aandacht te brengen?
Op https://fondsslachtofferhulp.nl/wtfff vind je meer (achtergrond)informatie en interviews met ervaringsdeskundigen en experts. Ook vind je hier een link naar onze communicatietoolkit met visuals en socialcontent. Het zou fantastisch zijn als je aandacht kunt geven aan WTFFF!? en de content op socials wilt delen!
www.wtfff.nl

https://www.instagram.com/wtfff.nl/
https://www.youtube.com/wtfff

#WTFFF #hulpnaseksueelmisbruik #watisonlineseksueelmisbruik #victimblamingawareness #realtalk #klaarmethettaboe #geenschaamte #geenschuld